I am item content. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Evaluarea şi managementul perioperator al pacientului chirurgical

[private-user-notes]

EVALUAREA PREOPERATORIE

TABELUL 1-1

Contraindicaţii pentru chirurgia electivă la pacienţii cu afecţiuni hepatice

TABELUL 1-2

Clasificarea Child-Pugh a cirozei

TABELUL 1-3

Doza de glucocorticoizi pentru substituţie în caz de stres chirurgical

🗽 practica standard (din SUA) de efectuare a pachetului de teste screening preoperator pentru pacienții asimptomatici = 👎

(costuri ridicate) + (prejudiciu > beneficiu

argumente împotriva screening-ului neselectiv

 • timp și resurse pentru căutarea unor rezultate neanticipate
 • investigații potențial riscante
 • 60% din rezultatele anormale sunt ignorate

Nu este necesară repetarea analizelor cu rezultate normale obținute cu 4 săptămâni anterior operațieianomaliile pot fi prezise pe baza istoricului!

Testele screening nu substituie examenul clinic și anamneza.

✔ excepție: intervenția chirurgicală de urgență

⚠ doar la cei cu proceduri cu pierderi mari de sânge (>500ml) sau cei cu anemie de cauză necunoscută

 

+ nivelul de bază al Hb la cei cu istoric de:

  • anemie
  • neoplazie
  • insuficiență renală
  • cardiopatie
  • DZ
  • sarcină


-la cei cu istoric de patologie cronica (DZ, HTA, boala CV, hepatica sau renala)
-cei cu risc de pierderi lichidiene sau electroliti, cei cu diuretice de lunga durata sau cei cu varsaturi persistente
-varstnicii au risc crescut de deshidratare

doar celor care au Sx de tract urinar, istoric de boala cronica de tract urinar sau celor supusi procedurilor urologice

-necesar pt a optimiza statusului pacientului in vederea diminuarii riscului perioperator
-stabileste riscul preoperator-> ghideaza recomandarile, pregatirile si ingrijirile postop
-consultul de specialitate postop-> aparitia de complicatii sau cand pacientul nu raspunde la masurile initiale generale de gestionare a unei probleme (ex: consult nefrologic la pacient care se mentine oliguric in ciuda repletiei volemice si mai ales daca nivelul de Cr creste)
-consult realizat de medici ce detin competente pe care chirurgul nu le are->ex: consult cardio la pacient cu infarct postop

Factori de stres pt miocard:
-stres chirurgical -> catecolamine circulante crescute (din cauza durerii si anxietatii sau patologiei pacientului)-> creste necesarul de O2 miocardic
-supresia sistemului fibrinolitic-> predispunere la tromboza
-ischemia miocardica (secundara bolii coronariene), in contextul stresului aditional, poate duce la scaderea perfuziei in anumite segmente miocardice

EKG indicata la pacientii cu: boala arteriala coronariana, aritmii importante, boala arteriala periferica sau alte boli structurale cardiace, precum si la cei ce urmeaza a fi supusi unor operatii cu risc inalt
Ecocardiografie si teste de stres: pacientii cu risc inalt si functie cardaica scazuta sau nedeterminata
Screeningul cardiac de rutina nu este necesar la cei cu risc scazut care urmeaza sa fie supusi la chirurgie non-cardiaca

Complicatii pulmonare postop: 2-9%
Evaluarea pulmonara preop identifica pacientii la risc pt complicatii si dizabilitate pe termen lung.
Rx toracic si teste functionale pulmonare de rutina nu sunt necesare.
Rx indicata la: chirurgie intratoracica sau pacienti cu semne si simptome de boala pulmonara activa
Testele specializate: pacienti cu risc semnificativ sau risc mare de complicatii pulmonare
FR ce tin de pacient: varsta, boala pulmonara cronica, fumat, ICC, dependenta functionala si clasificarea propusa de American Society of Anesthesiologists (ASA).
Clasificarea ASA grupeaza pacientii in 6 categorii in functie de starea de sanatate:
-clasa I – pacienti normali
-clasa V- pacienti muribunzi
-clasa VI- donatori de organe
Clasificarea ASA nu a fost elaborata pt prezicerea riscului operator, dar rata complicatiilor pulmonare postop creste in paralel cu clasa ASA
Masuri care scad riscul de complicatii pulmonare:
-incetarea fumatului cu minim 6sapt anterior
-antrenarea musculaturii inspiratorii
-terapia bronhodilatatoare
-Abx pt infectii preexistente
-CS la pacientii astmatici

Stres chir->hh de contrareglare (glucagon, GH, adrenalina si cortizol)-> rezistenta periferica la insulina, cresterea productiei de glc hepatica si scaderea productiei de insulina-> tendinta la hiperglc si chiar cetoacidoza (amploarea raspunsului depinde de complexitatea interventiei si de natura complicatiilor postop)
Atributia chirurugului in managementul presupune mentinerea euglicemiei: hipoglicemia poate fi fatala prin deprivarea tesuturilor dependente de glucoza (creier) -> traditional se prefera hiperglc moderata, dar date noi sugereaza ca cel putin in ATI mentinerea euglc prin administrare continua de insulina este sigura si amelioreaza prognosticul (nu s-a demonstrat in afara ATI)
Evaluarea presupune aprecierea controlului metabolic si a complicatiilor (CV, neuropatia vegetativa si nefropatia) care pot influenta evol postop.
Gastropareza (sugerata de istoricul deplentitudine postprandiala/constipatie, si clapotajul gastric prezent cand stomacul ar trebui sa fie gol) din neuropatia vegetativa poate intarzia evacuarea gastrica -> risc de aspiratie.
Riscul infectios este crescut (hiperglc influenteaza functi sistemului imunitar, mai ales activitatea fagocitara)
Vindecarea ranilor este afectata din cauza fluxului sanguin periferic redus.
Afectarea vasculara este frecvent la vasele mici (pulsul periferic poate fi prezent chiar si in caz de ischemie), iar amploarea afectarii vaselor mici se extinde profund, crutand tegumentul (precum un con cu baza la periferie si vf in centrul extremitatii proximale). Un panaritiu sau o plaga minora pot duce la amputatie.
Ajustarea dozelor de insulina este necesara (din cauza restrictiei alimentare sau hiperglicemiei ca raspuns la stres), iar cei tratati prin dieta sau ADO pot necesita insulina. Infectiile pot determina hiperglicemie sau chiar CAD, dar adminsitrarea excesiva de insulina poate duce la hipoglc.

Managementul perioperator al pacientului diabetic:
1)-insulina rapida si insulina cu durata scurta de actiune se opresc cand pacientul nu se mai alimenteaza preoperator (de obicei miezul noptii in ziua dinaintea operatiei)
-insulina cu durata intermediara sau lunga se administreaza 2/3 din doza de seara in noaptea dinaintea interventiei si 1/2 din doza de dimineata in dimineata itnerventiei
-preparatele orale cu durata lunga sunt oprite cu 48-72h inainte, iar agentii cu durata scurta pot fi opriti in noaptea dinainte sau in ziua interventiei
2)-metoda de administrare a insulinei trebuie sa: mentina control glicemic adecvat, sa previna tulburarile metabolice si sa fie usor de inteles/admin
-pacientul primeste glc 5% pt aport de 10g glc/h, se monitorizeaza glicemia la 6h (glucometru) pt a metine glicemia: 120-180 mg/dl
-se prefera mentinerea glicemiei in lim superioara pt a evita hipoglicemia
-scala porportionalitatii (sliding scale) este metoda std in administrarea insulinei sc, alternativ se poate admin iv in perfuzie continua 1-3 unitati/h
3) -CAD poate surveni atat la DZ I cat s II
-CAD se manifesta prin greata, varsaturi si distensie abdominala (poate mima ileusul postop), asociate cu polurie (incorect atribuita mobilizarii fluidelor intraoperatorii)
-un nivel glicemic <250mg/dl nu exclude risculde CAD (depinde de absenta insulinei, nu de nivelul glicemiei)

Pacientii sunt clasificati in: boala renala cronica (BRC, boala organica sau scaderea functiei renale >3luni) si injurie renala acuta (IRA)
BRT indica necesitatea dialize/transplantului si nu se refera la un grad specific de alterare a functiei.
IRA cuprinde intregul spectru de insuf renala acuta (de la modif minore de Cr pana la pierderea functiei ce necesita dializa) si poate fi clasificata in prerenala, renala si postrenala.
Cea mai frecventa cauza de IRA este necroza tubulara acuta (NTA), iar riscul de IRA la pacientii chirurgical este de aprox 1%.
FR pt IRA: varsta, istoric de boala renala, FEVS<35%, index cardiac <1.7L/min/m2, HTA, boala vasculara periferica, DZ, chirurgia de urgenta si tipul de interventie chirurgicala (cel mai mare risc: chirurgia pe artere coronare, cardiaca valvulara, anevrismului aortic si transplantului hepatic)
Aprox 15% din populatia generala in SUA prezinta BCR
Anemia normocroma, normocitara (frecventa in BCR) este bine tolerata, dar stresul aditional si cresterea necesarului de O2 pot avea efecte neg.
Raspunsul imun este deficitar (risc crescut de infectii), iar un nr mare de paceinti cu BCR sunt purtatori de patogeni cu transmitere sanguina si dezvolta Ac in urma transfuziilor multiple (situatii care pot intarzia semnificativ testarea si screeningul produsilor de sange)
Coagulopatia cronica secundara heparinizarii pe perioada dializei sau cea asociata uremiei pot creste sangerarea in timpul operatiei sau postop. D-desamino vasopresina (DDAVP) stimuleaza eliberarea de fvW din cel endoteliale (o doza de DDAVP preop poate gestiona trombocitopenia din BCR)
Mentinerea euvolemiei si a perfuziei renale este tinta principala la pacientii cu BCR/IRA.
Medicamente nefrotoxice: opioidele se pot acumula (risc de depresie respiratorie), AINS au efecte nefrotoxice (in general CI).
Monitorizarea invaziva (monitorizarea PVC sau Doppler esofagian) pot ghida managementul hidric
Electrolitii (in special, K, P, Ca si Mg) trebuie monitorizati
Consultare farmacist clinician pt ajustarea dozelor medicamentelor
Monitorizarea functiei renale prin evaluarea exacta a bilantului hidric si masurarea markerilor specifici (Cr si uree)-> poate fi necesara dializa cand pacientul nu isi poate gestional bilantul hidric sau cand functiile de detoxifiere si excretie sunt alterate (ex: ICC la pacient anuric, hiperK amenintatoare de viata si acidoza refractara)

Traditional, disfunctia hepatica este intalnita la cei cu hepatita alcoolica si virala, dar acum in SUA steatohepatita non-alcoolica e pe primul loc de hepatita cronica.
Nu se recomanda teste biochimice de rutina la asimptomatici, fara FR sau modificari fizice care sa indice boala hepatica
Suspiciune de afectiune hepatica ->teste biochimice si serologice + evaluare imagistica (Eco abdominal,RM,CT),dar biopsia este gold std pt dg/stadiu
Mortalitatea depinde de: gradul disfunctiei, tipul interventiei si prezenta comorbiditatilor

Boala hepatica avansata=risc crescut mortalitate-> evitare chirurgie
La pacientii cu ciroza, se calculeaza:
a) clasificarea Child-Pugh (include: bilirubina serica, albumina, PT, severitate encefalopatiei si ascitei):
– prezice mortalitatea si se coreleaza cu frecventa complicatiilor postop (insuf hepatica, agravarea encefalopatiei, hemoragia, infectia, insuficienta renala, hipoxia si ascita)
-chirurgia este bine tolerata la cei cu Child A(cu pregatire preop) si Child B(exceptie:rezectiile hepatice extinse sau chirurgiei cardiace) si este CI la cei cu Child C

b) scorul MELD (include bilirubina serica, Cr si INR) variaza intre 6-40 (6=forma usoara de boala, iar 40=forma severa):
-la cei supusi colecistectomiei laparoscopice, MELD <8=mortalitate 0%, iar MELD>8=mortalitate de aprox 6%
-in chirurgia abdominala (alta decat colecistectomia laparoscopica), chirurgia ortpedica si chirurgia CV, MELD<=7=mortalitate 5%, MELD 8-11=mortalitate 10%, iar MELD 12-15= mortalitate 25%

Ascita (din boala hepatica avasnata) creste riscul de dehiscenta al plagii si eventratii dupa chir abdominala. Ea poate fi drenata intraop, dar frecvent se reface in cateva zile. TIPS este recomandat, iar terapia medicala prespune restrictie Na (max 2g/zi) + spironolactoma si furosemid.
Alcoolul (factorul etiologic principal al bolii hepatice) poate induce sd de sevraj perioperator:
-pacientul alcoolic este protejat de Sx de sevraj prin administrare adecvata de sedative
-debutul Sx usoare apare intre ziua 1-5, Sx majore sunt maximale de obicei in ziua 3 (dar poate si ziua 10) de la oprirea consumului
-Sx: halucinatii, tremor, agitatie, tahicardie
-benzodiazepinele previn Sx majore
-netratat, Delirium tremens are rata de mortalitate postop de 50%, tratat ajunge la 10%
Risc crescut de sangerare apare in patologia hepatica:
-scaderea productiei factorilor de coagulare din sd hepatopriv sau depletia depozitelor devitK prin malnutritie sau scaderea absorbtiei intestinale
-anomaliile trombocitare de numar sau functie apar prin sechestrarea splenica indusa de hipertensiunea portala si prin supresia medulara indusa de alcool
Malnutritia protein-calorica poate aparea, iar pacientii cu patologie hepatica colestatica sunt la risc de malabsorbtie a vit liposol.
Deficitul de folati si tiamina si niveluri scazute de K si Mg se asociaza cu patologia hepatica indusa de alcool-> este necesara administrarea agresiva a acestor electroliti pt prevenirea tulburarilor metabolismului glucidic si a aritmiilor cardiace.
Sd Wernicke-Korsakoff (ataxie, oftalmoplegie si confuzie) se poate instala daca tiamina nu este administrata inainte a glucozei.

Traditional, orice pacient care a primit chiar o doza mica de CS in ultimele 12l, primea substitutie glucocorticoida preoperatorie, de multe ori in cantiate care depasea mult pe cea produsa de axul HPA (hipotalamo-pituitaro-adrenal) in timp de stres (ca idee, in sd Cushing se produc echivalentul a 36mg hidrocortizon/zi).

Complicatiile (au dus la reconsiderarea terapiei preop) includ cresterea susceptibilitatii la infectii, afectarea vindecarii tisulare si modif ale metabolismului glicemic. Aparitia HDS (date din trecut) este acum incerta.

O doza echivalenta de 20mg prednison/zi pt cel putin 3sapt poate asocia supresia HPA-> un examen clinic care releva un aspect Cushingoid trebuie sa ridice suspiciunea

Au rezerva functionala mai mica
Au frecvent medicatii asociate care altereaza raspunsul fiziologic (BB) sau modifica raspunsul la inteverntia chirurgicala (warfarian sau antiagregante).
Capacitatea pacientilor de a desfasura activitati cotidiene poate firedusa din cauza tulburarilor senzoriale, a dificultatilor de mers sau din cauza dementei

Chirurgul trebuie sa discute:
-deschis cu familia si pacientul (incepe in per preoperatorie si continua)
-pacientii sunt in general de acord cu un plan chirurgical agresiv cat timp au sanse rezonabile de supravietuire
-desi discutiile sunt incomode, sunt la fel de importante ca oricare alta componenta a anamnezei
-este de preferat sa se discute intr-un loc linistit, confortabil, in afara oricaror surse de distragere a atentiei
-discutia cu privire la evenimentele de la finalul vietii nu are un cadru legal, nu exista formulare care trebuie semnate, ci este o conversatie care pune in balanta partile pozitive si negative ale diferitelor proceduri terapeutice in vederea stabilrii de comun acord aunui plan de actiune (acest plan ofera pacientului cea mai buna sansa de a-si exprima autonomia)

Uneori ingrijirile medicale se centreaza mai mult pe controlul durerii, decat pe prelungirea supravietuirii.

Ex de modificari anatomice/fiziolgice ce pot altera tabloul clinic:
-uterul marit deplaseaza viscerele abdominale-> modifica localizarea durerii in apendicita
-in decubit dorsal, uterul poate comprima VCI-> scade intoarcerea venoasa
-compresie venoasa la nivel pelvin ->exacerbare boala hemoroidala la 1/3gravide
-insuf venoasa a mb inf si starea de hipercoagulabilitate -> risc de acidente tromboembolice (mai ales cand se recomanda reapusul la pat)
Modif CV:
-FC, VB si vol plasmatic cresc, la fel ca si vol eritrocitar, dar nu in aceeasi masura ca vol plasmatic-> scaderea Ht
-modif vol plasmatic poate masca pierderile de sange sau poate intarzia semnele de hipovol, in special dupa trauma cand homeostazia mamei este mentinuta cu pretul scaderii perfuziei uterina
-semnele vitale materna normale pot induce in eroare si pot masca suferinta fetala
-Leucocitoza asociata sarcinii reduce utilitatea acestei analizei
Modificari respiratorii: FR si VC cresc, scade PPCO2, scade capacitatea reziduala functionala si vol rezidual (se reduce mobilitatea diafragmatica din cauza uterului) -> risc de atelectazie si complicatii postop
Modificari GI: RGE de diferite intenstitati (desi productia acida este usor crescuta, cauza este evacuarea gastrica intarziata de actiunea progesteronului, care reduce contractilitatea musculaturii netede), greturi si varsaturi in T1 frecvente
Chirurgia se prefera in T2 (risc de avort si travaliu prematur cel mai mic). Declansarea travaliului si decesul fetal sunt influentate de patologia existenta, nu de anestezie. Laparoscopia poate fi realizata in T2 cu modificari de pozitie a trocarelor si prin reducerea presiunii de insuflatie.
Trauma:
-explorarea chirurgicala este indicata pt hemoragie intraperitoneala, traumatism al organelor cavitare, plaga penetranta abdominala si injurie uterina sau fetala.
-pierderea fatului apare in 15% din traume severe
-dezlipirea prematura de placenta poate aprea dupa traume minore si nu este intotdeauna acompaniata de sangerare vaginala->prezenta de uter dur, mai mare decat normalul pt VG ridica suspiciunea de ruptura de placenta. CID poate aparea in cateva ore de la dezlipirea de placenta sau embolia cu lichid amniotic.
-la pacientele cu Rh negativ, sensibilizarea apare la o cantitate mica de sange Rh pozitiv fetal -> toate gravidele care au suferit trauma primesc Ig anti-D (exceptie: leziune minora la distanta de uter)

MANAGEMENTUL OPERATOR

TABELUL 1-4

Consideraţii generale privind recomandările medicale

Increderea se castiga (cel putin partial) prin discutia onesta cu bolnavul si familia privind optiunile de tratament (inclusiv optiunea de a nu se opera) si consecintele acestora.
Medicul stabileste mai multe strategii de dg si tratament dupa ce a adunat informatiile necesare, aceste strategii trebuie discutate cu pacientul si familia si se decide impreuna care este cel mai bun parcurs. Aceasta inseamna obtinerea consimtamantului informat (acesta este un proces, nu o formalitate sau un moment). Consimtamantul informat difera de formularul de consimtamant (document legat care consemneaza rezultatele discutiilor dintre medic si pacient)- adeseori se obtine in mai multe sesiuni (pacientul are timp sa inteleaga si sa reflecteze).

Cand pacientul nu poate lua decizii -> persoana imediat apropiata (de obicei membru de familie sau cel mai apropiat grad de rudenie) = inlocuitor in luarea deciziilor (surrogate decision maker).
Directiva in avans este reprezentata de documente legale care informeaza furnizorii de servicii medicale cu privire la dorintele pacientului in cand acesta nu poate sa-si exprime dorintele.
Majoritatea doresc un nivel de ingrijire ca sa inlature suferinta si sa ofere un status functional (difera de la un pacient la altul).

In cazul in care ingrijirile medicale sunt imediat necesare, iar persoana desemnata sa vorbeasca in numele pacientului nu este prezenta imediat sau in timp util, actiunile medicului trebuie facute in interesul pacientului si pt a imbunatati viata lui ( nu mereu este sinonim cu prelungirea vietii).

Foaia de observatie consemneaza explicit si in ordine cronologica tratamentul aplicat bolanvului. Exista 3 obiective principale ale FO:
1) Consemnarea intr-un singul loc accesibil a tuturor informatiilor privind statusul pacientului si rationamentul clinic care a stat la baza alegerii tratamentului instituit. Contine consemnari ale personalului din variate discipline, teste de laborator si investigatii diagnostice
2) Transmite instructiuni privind ingrijirea bolnavului (in sectiunea “tratament”)
3) Consemneaza evenimentele aparuate in cursul ingrijirilor medicale

FO poate fi cel mai bun priente/cel mai mare dusman al medicului sau pacientului.

FO electronica permite copierea si expunerea informatiilor (grija ca pot propaga informatii false/denaturate)
Imediat postop se compune un document care noteaza evenimentele petrecute intraop, cu accent pe situatiile cu impact postop (complicatii, pierderi de sange, refacere volemica, diureza).
Se consemneaza starea pacientului postop (starea generala, semne vitale, bilant hidric, valori paraclinice relevante, constatari ale examenului fizic)
Se consemneaza zilnic evolutia pacientului pe durata spitalizarii-> fiecare consemnare se raporteaza temporal (nr de zile) de la internare, de la intervetia chirurgicala sau trauma.
Se consemneaza orice eveniment neasteptat pe parcursul spitalizarii. (descriere sumara a problemei si actiunile intreprinse pt rezolvare)
Biletul de externare trebuie sa cuprinda problema pt care a fost spitalizat (numit “dg principal”), rezumat al evolutiei intraspitalicesti, destinatia dupa externare, tratamentul urmat dupa externare, nivelul de activitate al pacientului si planul de urmarire

Trebuie identificate nevoi speciale de ingrijire:
-pozitionarea speciala, schimbarea pozitiei, excercitii respiratorii si ingrijirea plagilor sau a tuburilor de dren
-pozitionarea este importanta in prevenirea complicatiilor pulmonare si in proflaxia aspiratiei la pacientii care primesc alimentatie enterala pe sonda
Monitorizarea aportului lichidian si a pierderilor (m.a. la nivelul sondei urinare si a tuburilor de dren), instructiuni pt ingrijirea, irigarea sau suprimarea sondelor si instiintarea medicului in circumstante particulare (ex: diureza <30ml/h, drenaj toracic >100ml/h).
Medicatia necesita reviziuire zilnica.
Analize de labroator si proceduri speciale de dg (ex:Rx): indicatiile trebuie sa specifice dg prezumtiv si motivul solicitarii (rezultatele sunt mai utile daca personalul care le efctueaza e avizat privind motivul testarii). Unele proceduri necesita pregatire speciala
Recomandari “de rutina” sau “zilnice” (investigatiile de lab/rx zilnice sunt risipa): cand e necesara urmarirea unui aspect particular, se specifica reper temporal (ex: rog determinare Ht la fiecare 6ore timp de 24ore)
Diverse: solicitari pt consult de specialitate, obtinere de aprobari pt anumite proceduri sau pt accesul la fise medicale din arhiva sau includerea intr-un studiu sau protocol special

LAWRENCE

CHIRURGIE GENERALĂ

KUMAR

MEDICINĂ CLINICĂ

GANTI

SINOPSIS DE MEDICINĂ

[private-user-notes]

TABELUL 1-1

Contraindicaţii pentru chirurgia electivă la pacienţii cu afecţiuni hepatice

 • Insuficienţa hepatică acută
 • Injuria renală acută
 • Hepatita virală acută
 • Hepatita alcoolică
 • Cardiomiopatia
 • Hipoxemia
 • Coagulopatia severă (în ciuda tratamentului)

TABELUL 1-2

Clasificarea Child-Pugh a cirozei

Clasa

Albumină

 Bilirubină

Ascită

Encefalopatie

Status nutriţional

Mortalitate (%)

A

> 3,5

< 2,0

Absentă

Absentă 

Bun 

< 10

B

3,0 – 3,5 

2,0 – 3,0 

Minimă 

Minimă 

Acceptabil 

40

C

< 3,0 

> 3,0 

Severă 

Severă 

Precar

> 80

TABELUL 1-3

Doza de glucocorticoizi pentru substituţie în caz de stres chirurgical

Magnitudinea intervenţiei chirurgicale

Tratament de substituţie: se administrează doza matinală de steroid şi:

Proceduri minore sau chirurgie sub anestezie locală
(ex. cura herniei inghinale)

Nu este necesară suplimentarea.

Stres chirurgical moderat

 • revascularizare membru inferior
 • artroplastie totală de şold

50 mg hidrocortizon IV înainte de intervenţie

25 mg de hidrocortizon la fiecare 8 ore pentru 24 ore

ulterior, se revine la doza uzuală

Stres chirurgical major

 • esofagogastrectomie
 • proctocolectomie totală

100 mg hidrocortizon IV înainte de inducţia anesteziei

50 mg la fiecare 8 ore timp de 24 ore

Ulterior, se înjumătăţeşte doza zilnică până la nivelul de menţinere.

TABELUL 1-4

Consideraţii generale privind recomandările medicale

 • Medicul curant/echipa responsabilă
 • Diagnosticul/patologia
 • Planuri pe termen scurt
 • Semne vitale/evaluarea periodică şi notarea anumitor parametri specifici
 • Dieta
 • Nivelul de activitate
 • Instrucţiuni speciale de îngrijire
 • Poziţionare
 • Îngrijirea plăgilor
 • Sonde/tuburi de dren: îngrijire şi management
 • Aport/pierderi: frecvenţă
 • Fluide intravenoase
 • Medicamente: denumire, doză, calea de administrare, frecvenţa administrării
 • Rutină
 • Speciale
 • Investigaţii de laborator
 • Proceduri speciale/radiologie
 • Diverse

TABELUL 1-5

Situaţii care nu trebuie să aibă loc niciodată

Situaţii chirurgicale

Chirurgie efectuată pe partea greşită a corpului

Chirurgie efectuată pe un alt pacient (greşit)

Procedură chirurgicală greşită pe un pacient

Lăsarea unui obiect străin în pacient după chirurgie sau altă procedură

Decesul intraoperator sau imediat postoperator la un pacient sănătos

Situaţii legate de produse sau dispozitive

Decesul pacientului sau dizabilitate severă asociate cu utilizarea medicamentelor, a dispozitivelor sau a produselor biologice contaminate, asigurate de unitatea sanitară

Decesul pacientului sau dizabilitate severă asociate cu utilizarea în îngrijirea pacientului sau funcţionarea unui dispozitiv folosit în alt mod faţă de cel adecvat

Decesul pacientului sau dizabilitate severă asociate cu embolia gazoasă intravasculară pe parcursul îngrijirii într-o unitate sanitară

Situaţii legate de protecţia pacientului

Copil externat persoanei greşite

Decesul pacientului sau dizabilitate severă asociate cu dispariţia pacientului pentru >4 ore

Sinucidere sau tentativă de sinucidere care conduce la dizabilitatea severă a pacientului pe parcursul îngrijirii acestuia într-o unitate sanitară

Situaţii legate de managementul îngrijirilor

Decesul pacientului sau dizabilitate severă asociate cu o eroare de medicaţie

Decesul pacientului sau dizabilitate severă asociate cu o reacție hemolitică pe fondul administrării de sânge sau produse de sânge incompatibile ABO (transfuzia unei grupe de sânge greşite)

Decesul matern sau dizabilitate severă asociate cu travaliul sau naşterea la o sarcină cu risc scăzut pe parcursul îngrijirii într-o unitate sanitară

Decesul pacientului sau dizabilitate severă asociate cu hipoglicemie debutată pe parcursul îngrijirii pacientului într-o unitate sanitară

Deces sau dizabilitate severă (icter nuclear) asociate cu eşecul identificării şi tratării icterului la nou-născuţi

Ulcere de presiune stadiul 3 sau 4 dobândite după internarea într-o unitate sanitară

Decesul pacientului sau dizabilitate severă din cauza manipulării terapeutice a coloanei vertebrale

Situaţii legate de mediu

Decesul pacientului sau dizabilitate severă asociate unui şoc electric pe parcursul îngrijirii într-o unitate sanitară

Orice incident, în care o conductă pentru oxigen sau alt gaz care trebuie administrat pacientului, conţine gazul greşit sau este contaminat cu substanţe toxice

Decesul pacientului sau dizabilitate severă asociate cu arsuri suferite din orice sursă pe parcursul îngrijirii într-o unitate sanitară

Decesul pacientului asociat cu cădere pe parcursul îngrijirii într-o unitate sanitară

Decesul pacientului sau dizabilitate severă asociate folosirii mijloacelor de contenţie sau a balustradelor de pat pe parcursul îngrijirii într-o unitate sanitară

Situaţii penale

Orice tip de îngrijire medicală indicată sau practicată de cineva care pretinde a fi medic, asistent, farmacist sau alt profesionist autorizat în sănătate

Răpirea unui pacient indiferent de vârstă

Agresiunea sexuală asupra unui pacient în interiorul sau în incinta unei unităţi sanitare

Decesul sau rănirea importantă a unui pacient sau a unui membru al personalului medical rezultate din agresiunea fizică (de exemplu, lovire) care are loc în interior sau în incinta unei unităţi sanitare

LAWRENCE

CHIRURGIE GENERALĂ

AUDIO

LAWRENCE

CHIRURGIE GENERALĂ

ZAP

KUMAR

MEDICINĂ CLINICĂ

AUDIO

KUMAR

MEDICINĂ CLINICĂ

ZAP

GANTI

SINOPSIS DE MEDICINĂ

AUDIO

GANTI

SINOPSIS DE MEDICINĂ

ZAP

error: - conținut protejat -