ACEASTA ESTE O PAGINĂ MOSTRĂ!
În funcție de tipul de abonament, meniurile vor fi populate cu conținutul deblocat.
Schema de culori de pe această pagină este specifică acestui capitol, fiecare capitol având o schemă de culori diferită și specifică, iar fiecare secțiune de carte (Lawrence, Kumar, Ganti) are o variație subtilă în design față de celelalte.
pag. 1289-1291
17:31
În ciroză, arhitectura hepatică este difuz alterată, ceea ce interferează cu circulaţia sanguină şi funcţiile ficatului; acest lucru duce la manifestările clinice ale hipertensiunii portale şi ale insuficienţei hepatice.
Cauzele cirozei sunt prezentate în Cadranul 34.14.
Alcoolul este în continuare cea mai frecventă cauză în Occident, dar este probabil să fie înlocuit de NAFLD; infecţia virală este cel mai frecvent factor etiologic la nivel mondial.
Toţi pacienţii cu ciroză trebuie investigaţi pentru a exclude cauze tratabile:
CADRANUL 34-14
Cauzele cirozei hepatice
Comune
Altele
Deşi ficatul are o capacitate remarcabilă de a se adapta la agresiune prin procese reparatorii tisulare, afectarea cronică are ca rezultat:
→ toate ducând la fibroză (Fig. 34.21)
Lezarea ficatului determină necroză şi apoptoză, eliberând conţinut celular şi specii reactive de oxigen (ROS – reactive oxygen species).
⇓
Aceasta activează celulele stelate hepatice şi macrofagele tisulare prin axa ligandului CC-chemokine 2-CC-chemokine receptor 2 (CCL2-CCR2).
⇓
Aceste celule fagocitează celulele necrotice şi apoptotice şi secretă mediatori pro-inflamatori, inclusiv factorul de creştere şi transformare-beta (TGF-β – transforming growth factor-beta); acest lucru duce la diferenţierea celulelor stelate în miofibroblaste şi la intervenţia factorului de creştere derivat plachetar (PDGF – platelet-derived growth factor), care stimulează proliferarea miofibroblastelor.
⇓
Macrofagele degradează matricea cicatricială prin secreţia metaloproteinazelor matriceale (MMP – matrix metalloproteinases), însă aceasta este inhibată de producţia de către miofibroblaste şi macrofage a inhibitorilor tisulari ai metaloproteinazelor (TIMPs – tissue inhibitors of metalloproteinases).
⇓
Acest eveniment duce la depunere progresivă de colagen în matrice şi formarea de ţesut cicatricial.
⇓
Permeabilitatea crescută a tubului digestiv şi activarea receptorului 4 al lipopolizaharidelor hepatice (lipopolysaccharide-Toll-like receptor 4 LPS – TLR4) favorizează, de asemenea, fibrogeneza.
⇓
Lezarea şi inflamaţia repetitivă sau cronică perpetuează acest proces.
Dacă cauza fibrozei este eliminată (ex. prin tratamentul hepatitei virale), poate surveni rezoluţia fibrozei incipiente (inversarea completă a procesului de fibrogeneză cu restructurare către o arhitectură hepatică aproape normală). În ciroza constituită poate apărea regresie (ameliorare, nu restitutio ad integrum), care îmbunătăţeşte evoluţia clinică.
Sunt în curs de dezvoltare terapii antifibrotice (inclusiv strategii de transplant de celule stem), dar în prezent transplantul hepatic este singurul tratament disponibil pentru insuficienţa hepatică.
FIGURA 34-21
Patogeneza fibrozei hepatice
Ficatul normal este reprezentat în jumătatea stângă a figurii. Activarea celulelor stelate este urmată de proliferarea fibroblastelor şi depunerea colagenului.
Trăsăturile specifice cirozei sunt nodulii de regenerare separaţi prin septe fibroase şi pierderea arhitecturii lobulare în interiorul nodulilor (Fig. 34.22 A-C).
Sunt descrise două tipuri:
Ciroza micronodulară
Ciroza macronodulară
Ocazional se poate întâlni şi o formă mixtă, cu noduli mici şi mari.
FIGURA 34-22
Morfopatologia şi imagistica cirozei
A. Aspect histologic la coloraţia cu hematoxilină-eozină (10x)
B. Aspect histologic (coloraţie Giemsa) care prezintă noduli de ţesut hepatic cu dimensiuni variate, înconjuraţi de fibroză.
C. Coloraţie cu roşu picrosirius pentru colagen, utilizată în evaluarea morfometrică a fibrozei.
D. Imagine CT axială care prezintă un contur neregulat al ficatului, în concordanţă cu ciroza. Există varice splenice, gastrice şi esofagiene şi un volum mic de ascită (săgeată).
E. Imaginea CT coronală a ficatului demonstrează un contur neregulat specific cirozei. Vena portă este permeabilă (săgeată neagră). Există ascită cu volum mic (săgeată albă).
Explorările urmăresc să evalueze severitatea şi tipul bolii hepatice.
Funcţia hepatică
Biochimia hepatică
Electroliţii serici
Creatinina serică
Biomarkeri
Acest lucru poate fi determinat prin:
Cuprul seric şi α1-antitripsina ar trebui să fie întotdeauna determinate la ciroticii tineri.
Capacitatea totală de legare a fierului (total ironbinding capacity – TIBC) şi feritina trebuie măsurate pentru a exclude hemocromatoza ereditară; sunt de asemenea disponibili markeri genetici.
Ultrasonografia
Elastografia tranzitorie unidimensională (Fibroscan)
Computer tomografia (CT)
Endoscopia
Imagistica RMN
Acesta rămâne standardul de aur pentru confirmarea tipului şi gravităţii bolii hepatice.
Pentru diagnosticul şi stadializarea/gradarea hepatitei cronice virale sunt necesare eşantioane adecvate în ceea ce priveşte lungimea fragmentului şi numărul de spaţii porte complete; în ciroza macronodulară, miezul nodulului hepatic se poate fragmenta, provocând erori de eşantionare.
Testele imunocitochimice pot identifica:
Determinarea cantitativă a fierului şi a cuprului este necesară pentru a confirma diagnosticul de hemocromatoză sau boală Wilson.
Analiza imaginii digitale a coloraţiei cu roşu picrosirius poate fi utilizată pentru a cuantifica colagenul în eşantioanele de biopsie (vezi Fig. 34.22 C).
Abordarea terapeutică se adresează complicaţiilor cirozei decompensate.
Pacienţii trebuie evaluaţi printr-o ecografie abdominală la interval de 6 luni ca metodă de screening pentru depistarea precoce a HCC, întrucât toate strategiile terapeutice funcţionează cel mai bine pe tumorile mici, unice.
Tratamentul cauzei de bază poate opri sau face să regreseze modificările cirozei.
Pacienţii cu ciroză compensată pot să ducă o viaţă normală.
Cei care sunt expuşi riscului trebuie să fie vaccinaţi împotriva hepatitei A şi B.
Singura restricţie dietetică este reducerea aportului de sare (≤ 2 g sodiu pe zi).
Trebuie evitate:
Prognosticul cirozei este extrem de variabil.
În general, supravieţuirea la 5 ani este de aproximativ 50%, în funcţie de stadiul în care s-a făcut diagnosticul.
Indicatorii prognostici nefavorabili sunt enumeraţi în Cadranul 34.15.
Apariţia oricărei complicaţii agravează de obicei prognosticul.
CADRANUL 34-15
Indicatori de prognostic nefavorabil în ciroză
Examinări din sânge
Clinic
Există o serie de clasificări prognostice bazate pe modificările clasei Child (A, B şi C; Cadranul 34.16) şi a modelului pentru boala hepatică în stadiu final (MELD – Model for End-stage Liver Disease; Cadranul 34.17).
CADRANUL 34-16
Scoruri utilizate în ciroză: clasificarea Child-Pugh modificată
Adăugaţi scorurile de mai jos ale pacientului dvs. pentru cifrele de supravieţuire de mai jos:
Child A (< 7 puncte): supravieţuire de 82% la 1 an, 45% la 5 ani, 25% la 10 ani
Child B (7-9 puncte): supravieţuire de 62% la 1 an, 20% la 5 ani, 7% la 10 ani
Child C (10+ puncte): supravieţuire de 42% la 1 an, 20% la 5 ani, 0% la 10 ani
Scor
1
2
3
Ascită
Absentă
Mică
Moderată/severă
Encefalopatie
Absentă
Uşoară/ moderată
Marcată
Bilirubină (µmol/L)
<34
34-50
>50
Albumină (g/L)
>35
28-35
<28
Timp de protrombină
(secunde peste normal)
<4
4-6
>6
CADRANUL 34-17
Scoruri în ciroză: scorul MELD (Model of End-stage Liver Disease)
3,8 × LN (bilirubină în mg/dl) + 9,6 × LN (creatinină în mg/dl) + 11,2 × LN (INR) + 6,4
Pentru conversie:
Scoruri MELD (fără complicaţii):
ACLF – acute-on-chronic liver failure
Deoarece ficatul are un potenţial mare de a se regenera, dispozitivele extracorporeale de susţinere a ficatului pot permite pacienţilor cu insuficienţă hepatică de a fi susţinuţi până la depăşirea momentului critic sau chiar până la transplant hepatic.
Abordările actuale includ utilizarea dispozitivelor biologice care conţin hepatocite, a dispozitivelor de detoxifiere şi a sistemelor artificiale de susţinere a ficatului.
Cu toate acestea, în prezent, niciun dispozitiv nu este disponibil de rutină.
Ficatul este expus la componente bacteriene provenite din intestin, în mod normal cu consecinţe reduse asupra sănătăţii, deoarece există o barieră intestinală eficientă care limitează cantitatea de componente bacteriene care sunt transportate la ficat.
În bolile hepatice avansate, funcţia de barieră intestinală este compromisă datorită:
Acest lucru duce la intrarea bacteriilor şi a componentelor bacteriene (ex. lipopolizaharide) în circulaţia portală; fiind transportate la ficat, acestea activează receptorii de tip Toll şi produc un răspuns inflamator.
Această relaţie între microbiota intestinală şi ficat este denumită axa intestin-ficat; este privită ca un mecanism fiziopatologic cheie în progresia bolii hepatice şi dezvoltarea complicaţiilor cirozei.
Antibioticele şi beta-blocantele nonselective intervin în axa intestin-ficat prin blocarea translocării bacteriene, ceea ce explică efectele benefice ale acestora în reducerea presiunii parțiale, hemoragiei variceale şi peritonitei bacteriene spontane.
Cu toate acestea, antibioticele absorbabile vor duce la selectarea unor bacterii rezistente.
Rifaximina (Normix), un antibiotic slab absorbabil utilizat pentru encefalopatie, acţionează în mod specific asupra florei intestinale şi are un risc scăzut de inducere a rezistenţei; prin urmare, poate avea un rol în această indicaţie.
LAWRENCE
CHIRURGIE GENERALĂ
AUDIO
LAWRENCE
CHIRURGIE GENERALĂ
ZAP
KUMAR
MEDICINĂ CLINICĂ
AUDIO
KUMAR
MEDICINĂ CLINICĂ
ZAP
SINOPSIS DE MEDICINĂ
AUDIO